Followers

Friday, July 17, 2009

Keliwon TV3

hari ni baru first time saya tengok cerita Keliwon kat TV3 tu.
i'm not a tv junkie so i don't watch tv that much.
jarang benar bukak channel TV3.
the only programmes yang saya tonton pun macam CSI-CSI tu.
and some comedy shows macam The Nanny yang dah re-run berbilion kali tu and My Wife & Kids.

anyway, back to that Keliwon show.
sungguh saya tak sangka, rupa-rupanya cerita itu cerita kelakar.
terbahak-bahak saya ketawa tengok cerita tu.
dengan aksi fire-memfire dah macam cerita Ultraman dah.
the special effects people really need to work on that.
pelakon yang memainkan watak sebagai hantu tak nampak real.
macam hari ni punya episod.
hantu lalu kat pintu bilik kena selak langsir. apakah??!!
sungguh tak real lah. tiada rasa seram disitu. rasa lucu adalah.
and one more thing ye.
dalam episod malam ni, hantu tu boleh membunuh dengan mencekik.
hmm, correct me if I'm wrong...
bukankah dalam Islam, hantu hanya boleh kacau manusia saja? (macam histeria)
tidak sampai ke tahap membunuh?



ceh, saya ni komen je reti. cuba kalau suruh mengarah. hehehe!
tapi i'm free to give out my opinions, right...
it's a free country after all kan.... :)




ps: tengah bermumbling di kala otak sesak memikirkan kerja yang perlu disiapkan.



3 comments:

Apple Cute said...

haha...nasib baik dd takde mase tgok cite ni... if tak dd da gelak guling2 kan ezzan...hehehe ;p

Ezzan Yusop said...

ayu : hahahaha....mesti dd join aku gelak ketuk2 meja. :))

sahara aban said...

alah namanya cerita rekaan. tetapi kisah saya ni betul. kisah berubat malam jumaat keliwon.Dahulunya saya anggap siri keliwon tu hiburan TV semata. Saya tidak peduli dan ambil tahu hari-hari jawa seperti poon, wageh, paeng, legi dan keliwon sehinggalah pengalaman mengubati kakak yang sakit. Sakit kakak tidak diketahui puncanya. Pakar perubatan memberi berbagai-bagai nama penyakit tetapi segala ubat dan rawatan tidak berkesan langsung.Wajahnya makin pucat dari hari ke hari, cengkung dan kurus melidi dari asalnya berisi. Puas hantar kakak keluar masuk hospital dan klinik kerajaan, swasta tidak ada perubahan akhirnya kami berikhtiar dengan perubatan alternatif iaitu perubatan traditional. Pelbagai ragam kerenah bomoh dan dukun kami temui sehinggalah akhirnya kami sampai ke kampung Belahan Tampok, Rengit, Batu Pahat, Johor bertemu Ustaz Adi Wijaya. Beliau bertugas di sekolah agama Daerah Pontian. Tidak tahu kenapa setelah mengira dan mencari punca penyakit beliau minta kami datang semula pada malam JUMAAT KELIWON untuk ritual perubatannya. Yang penting bagi kami, Alhamdulilah kakak telah sihat, pulih seperti sediakala. Saya paparkan kisah ini sebagai tanda kesyukuran kakak saya selamat dan bertujuan membantu sesama kita supaya tidak tertipu dengan bomoh palsu. Mana tau ada masaalah2 lain nak ikhtiar tu bolehlah cuba. Dapat saya rakam beberapa foto aksi perubatan beliau dalam :
http://my.opera.com/saharaaban/albums/ atau
http://my.opera.com/saharaaban/albums/show.dml?id=14706102