Followers

Tuesday, November 10, 2009

The Departure

I was super excited. Ye ye nak pergi Bandung. Flight pukul 9.40 pagi so dalam pukul 8.00 dah sampai LCCT. Oh, forgot to mentioned yang dd tumpang saya. At first Kheri kot yang sampai dulu, al-maklumlah rumah dekat. Huhu. Then, baru kitorang sampai serentak dengan ros dan encik tunangnya, Idzuan. Tak lama selepas itu barulah Lina sampai. Woah, masing-masing muka excited ni nak pergi Bandung. Masing-masing bawa beg besar supaya senang shopping sakan kat sana.


~ beg-beg kami (missing in action : beg lina) ~


So, after we checked in our bags, we went to McD to have our breakfast. Then, settled semua, stopped sekejap kat restroom, kitorang pun terkocoh-kocoh gerak ke Gate T5 to board the plane. Bila sampai kat Gate T5 tu, saya rasa macam agak cuak sebab tengok lengang. Aleh-aleh selepas tu, ada staff Air-Asia dropped the bomb.

“ Ke Bandung ye?” kami mengangguk.
“ Maaf cik, cik dah terlepas flight!”

...WHATTTTTT THE HELLLLLLLLLLLL???!!!


I was so stunned, I thought to myself he was just kidding sampai I think like I’m on Punk’d or Wakenabeb or something. We were all so speechless, it was as if there was a moment of silence among us that we just looked at each other and went blanked! I looked at my watch and it’s only 9.25. It can’t be thaaat late. Flight selalunya take off sama ada on time or delayed. Tak pernah pula depart early. Bila tanya the guy yang jaga counter masa checked in bags tu 20 minit before depart kan kena masuk, he said yes. INILAH DINAMAKAN MISCOMMUNICATION. What worst was that bukan kitorang 6 orang je yang missed the flight. They were 8 other passengers who also missed the same flight sampai saya rasa macam if it’s only us maybe it’s our mistakes la kan but 14? 14 passengers? They (I’m referring this to Air Asia staff) must did something wrong somewhere! (I’ll tell why I prefer MAS over Air Asia in other post). Bila keadaan dah tenang sedikit and we gained our momentum back, we sorted things out (way too many things to mentioned) and decided to buy ticket for the next flight to Bandung which was schedule to leave at 3.30pm.


~ walk of shame ~



~ aksi kecewa mereka yang ditinggalkan pesawat ~


Ye, 5 hours stranded at the airport. Tu yang saya kata dah macam Amazing Race dalam status Facebook saya. hoho. masa ni dah tentu lah kan Air Asia charge lebih mahal, we paid RM320 each. ni untuk one way saja tau. lebih sudah dari harga tiket asal yang pergi balik. Tapi oleh sebab masing-masing masa ni takde cash so gunalah dulu credit card encik tunang ros. Lepas tu sementara tunggu flight, kami terserempak dengan mangsa seperti kami juga yang missed flight ke bandung ni jadi apa lagi, bermulalah episod maki hamun terhadap Air Asia. haha.






Itulah pengalaman pertama saya tertinggal flight! It was a lesson learned for all of us. Selama ni travel tahu-tahu parents yang settled kan semua, takde pula nak tengok boarding time pukul berapa semua. ikut je parents. parents check-in, saya check-in. parents masuk boarding room, saya masuk boarding room... *sigh*






Jadi moral of the story is...ALWAYS make sure you read the boarding pass clearly and make sure you get the information correctly from the check-in counter! Tanyalah saja banyak kali tak kesah lah dia nak emo ke apa asal selamat semua.

ps : kalau nak detail lagi apa yang berlaku, lawatilah blog dd dudu.


Next Chapter : Day One in Bandung...stay tuned!





13 comments:

mun-e said...

alamak ngerinyaaa~~ huhuhu

eh kirenya beg dah sampai dlu la eh? hoho. nasib baik x ilang. hmm. takpe2 ni pengajaran utk nex time ya.. huhu

wuaaa 320 tu..

takpe2 dah benda nak jadi dah. anggap takde rexeki k...

ok muni, diam skang! ;p

Ezzan Yusop said...

muni : walaupun ngeri tapi ada kelakar. hehehe. seyes ezan mmg nak gelak waktu tu. beg x sampai pun sebab kan dorang tag bag tu kan dekat boarding pass tu so dorg bwk kuar balik la bag tu. siu siu siu. mmmg sgt mengajar kami erti kesabaran dan masa itu DUIT. haha.

~* chirpy_chummy *~ said...

ezzan,aku pn pnh mcm ko..tp dr klate-KL..aku pelik la..nape ek?dowg gerak awal? xpaham gak aku...try ko gtau ckit..aku smp skang xpaham nape..huhu kot2 ko paham..aku bc 2x post ni,kot laa ko ade gtau nape flight tu gerak awal..eh,ke ko tulis,aku yg xpaham? ngeee~

ReD said...

jaadiiii... terbukti benar apabila telingaku dok dgr berita korang TERtinggal kapal terbang. hoho...

CikSengal said...

akak aritu masa nak pi medan nyaris2 kena tinggal.. bukannya lambat pun.. stengah jam jugek akak pi kat gate seblom masa berlepas.. tengok2 takde orang dah kat situ.. saspen betul.. nasib baik dapat naik..

dah banyak kali sentap pasal air asia ni.. tapi naik jugekk kalau nak pi mana2.. hahaha..

zieda said...

giler scary, tertinggal flight ke? huhu..mhl2 tiket tu...igtkn ezzan punye fb status tu dah smpai bandung...hewhewhew~

Ezzan Yusop said...

mar : member aku ckp kadang2 flight dah penuh tp die gtau kite yg kite dah missed flight. aku rasa lak yg aritu sbb air asia staff malas nak masukkan beg kitorg balik sbb maybe die dah kuarkan. siyes aku rasa dorg malas...flight tu x gerak pn awal, aku nmpk flight tu lagi x gerak pn lagi...bodoh bin bangang dorg tu...


linda : yes, you heard it right my dear...


kak yatt : terlalu banyak sentap kak..dgn staff yg x professional langsung dan rude. org naik air asia bukan sbb suke dgn service dorg just for the sake nk tiket murah...huh!


zida : sebenarnya x scary pn. cume kecewa dan kelakar je. hahahah! xde lah takut ke ape...cume fikir..."xkn nak masuk ofis kot sok dgn sume org dh tau" hahahaa!

ciare (^_^)v said...

wuaaa apokobondoooo nyee? apo ke gilooonye?? nape bengong sgt air asia tu? korg patot wat cam redmummy, kutuk gile2 dlm blog..huhu T___T. sabarnye kamu semua. kesimpulannye, masa nak tggu flight tu, uols tau ke beg2 korg masih blom terbang???

Jasman Hazly said...

at last Penerbangan Tambang Murah...xMURAH sangat la. HUhuhu...gila scary...aku kalo nk travel...biaq masuk 1 jam awal pun xpa....huhuhu. Tapi xperla...Lesson Learn (aisshhh..rasa cam nk nyanyi lagu thinking of you- katy perry plak...sbb dlm tu ada perkataan lesson learn....hehehe)

Ezzan Yusop said...

ciare : ye, mereka mmg bengong. mmg pasni ezan nak kutuk (wlpn pasni akan naik lg. haha). tau dah sebab masa die ckp yg kitorg dah missed flight, die siap mentioned skali 'nnti cik semua pergi amik beg kat counter bagasi' tapi yg bangangnya die x tunjuk pun kat mana. huh! ngek ngok...


jasman : murah tu konon je. dorg byk charge bnde yg remeh2. xkesah la masuk sejam awal ke 20min awal ke TAPI selagi x smpai pukul 9.40, u can't say yg flight dah berlepas which is a LIE. huhu!

Jasman Hazly said...

ngeh2...ngeh2...i like~

Ezzan Yusop said...

jasman : hehe ;p

rosealley said...

walk of shame indaaa;p hahaaaa, tapi mmg i hate la air asia!!!tapiiii ke bandungnya air asia aja yg ada, huuuu