Followers

Friday, May 15, 2009

oh, si pencuri buku!

was reading Harian Metro this morning semasa terjumpa artikel berkenaan seorang 'detektif' yang ditangkap kerana mencuri buku bernilai hampir RM200 di MPH Mid Valley. i find it funny because dalam banyak-banyak benda dia nak curi, dia curi buku. 2 buku saja. RM200 saja pun, it's not like macam RM2000 ke apa. i seriously think he can afford it, being an actor and all...but let say, he couldn't afford it lah kan (al-maklumlah tiada job ke or whatever), why in the world dia tak download e-book saja. ni tak pasal-pasal kena tangkap, naik court semata-mata kerana buku yang bernilai RM200. being a public figure, takkanlah benda macam ni tak occur in his mind kot the consequences of his actions. beside, kalau nak mencuri sekalipun, pergilah kedai buku amin ke, kedai buku jenab ke...ini tak, nak mencuri kat kedai buku yang grand yang konfem konfem ada cctv, sensor semua tu.

apa daa...




oh, sungguh tidak berbaloi!
kerana RM200, terus ada rekod jenayah.

2 comments:

a d D H i e said...

hahaha.. ade terbaca. [accidently membaca..]. rse2 nye "detectif" tu dh boring jd org2 baik kot. so, he try lak jd org jahat. mne tau kot2, die bleh jd ketua samseng lak lam citer tu.

then, die bkn xde duit. mayb first time g kdai buku, rse cam g library lak. mean that, die nk pinjam buku tu ah..

** kedai amin skrg xde cctv, tp ade sensor n 1/4-riti gad. kedai jenab lak xde buku tu, die jual buku kanak2 tadika.. hahaha..

Ezzan Yusop said...

ady : tah-tah die tgh mendalami karakter seorg pencuri kot for his next job. cewah! hikhik...
oh, kedai buku jenab takde jual buku tu...oh, patutlah die gi 'pinjam' kat library MPH tu. baru faham dengan tindakan dia.... :))