Followers

Tuesday, August 4, 2009

a year wiser

(warning: entry ini panjang. kalau bosan tak tahu aaahhh)


happy anniversary to me! cewah...today is kinda my anniversary with my job. yes i have this love/hate relationship with my job. let's rewind what happened a year ago...


masa interview, way back in 2008...
i remembered this very clearly, especially the interviewer was Encik RR (bukan rr muni ok. muahaha). masa interview tu, Encik RR siap suruh saya speak in English. hooh, tak aci woo yang lain dalam Malay! majuk majuk. hehehe. there's this one particular question that kinda threw me off the wall, cewah...soalan dia adalah..

"What do you understand about polymorphism?"
(cik rr ingat tak masa tu? hikhik)

masa ini saya sudah ternganga sebab terlupa beb pasal ni, hikhik...even though baru lepas balik India where we learned quite a bit on this issue, tapi being as lazy as i am, i don't pay attention in the class lagi-lagi duduk belakang dan tepi sekali yang tak nampak pun apa diorang wrote on the whiteboard. busy counting down the days to jet back home to malaysia masa tu. anyway, back to the main point here...oleh sebab terlupa gila and at the same time sungguh tidak prepare because masa tu i get a phone call a day before the interview so tak banyak yang boleh diprepare. eh, eh lari lagi dari tajuk...oklah, sebab dah confirm tak ingat, lastly saya jawab...

"I'm sorry...i don't remember!"


muahaha. dengan selambanya saya berkata. tapi dalam hati...
'Ok. Confirm tak dapat! Nak kena pergi next interview ni!'

tapi tak sangka, dalam pada saya tak dapat jawab soalan interview itu rupa-rupanya rezeki saya kat sini. Alhamdulillah. lepas dah dapat surat tawaran dari sini, straight away calling-calling ummu, suruh dia join sekali. i know, semua mesti nak ada ummu kan? hehe. tapi i can't go through it without a friend by my side. ceh!

so, bermulalah kerjaya saya sebagai Application Developer...

first day kerja, saya masuk dengan Kak Effa yang dah tak kerja dah kat sini. dia pergi Satyam. ingat lagi masa first day tu tak ramai orang lagi. masa tu Megat sombong sangat seh...chop! change it to sombong dan kejam ok. his first sentence was "ni laptop ni" sambil menunjukkan muka kejam dan yang tak senyum langsung. garangnya abang jamal masa ni...bahaha! then, kenal lah dengan kak suri, fazira, nat, faliq, fahmi, aida...masa mula-mula masuk, macam biasa...i yang paling malu. paling diam. orang tanya senyum je. heehee. tak reti nak berborak. yang rajin borak pun masa tu, fahmilah. dia lah duk rajin tegur-tegur kami yang budak baru ni. terima kasih fahmi sebab rajin tegur ezzan :p

first week saya bekerja, dah start balik lewat wooh. the third day i went back home at around 11 at night. buat documentation. masa tu rasa bosan. sebab memang tak suka benda-benda yang berasaskan document ni. then, hujung tahun baru lah bertukar menjadi otomen yang membuat coding...

....

(zoom in ke tahun 2009)
setahun sudah hidup bergelumang dengan coding-coding. cewah! anyway, best kawan-kawan and also boss-boss (walaupun gerun kadang-kadang dengan mereka) kat sini. yes, we have our ups and down but that's the beauty of life isn't it? i love the people here even though there were times rasa macam nak sekeh-sekeh kepala tapi takdelah sampai ke tahap membunuh. muahaha!

anyway, thank you so much for all the knowledge. i've learned so much here. i learned about life and people too. i sincerely would like to say sorry from the bottom of my heart for all the troubles i've caused. thank you was never enough....

muahhhxxx!!

happy anniversary to me....




(ceh, bagi ucapan macam nak pergi dari sini je. muahaha!)




16 comments:

Crystal Hew said...

congrats!!!!

ReD said...

aah la.. macam nk pergi aje?sob3.. ikut jejak langkah kwn2 yg lain yg dh pergi gak k??

(sbenarnye nk tnye.."adakah anda diserap sbg pekerja tetap???;p)

mun-e said...

(bukan rr muni ok. muahaha)


cit poddaaaaaaah

Ezzan Yusop said...

kah ling : thanks dear... :)
(i still can't call you crystal lah darling, i'm used to the name Kah Ling. even my dad remembers you! :D)


linda : cam nak pergi? jeng jeng jeng. kalau tak di renew contract, pergilah saya....uhuk uhuk! pekerja tetap? hmm, that one kene tanya AKK la kot..xpun en shahir. :p

dd dudu said...

abg jamal garangg nooo~~~
ngan dd pun buat muke ketat noo~~~

Ezzan Yusop said...

muni : ye la, kene stated awal-awal yg bukan rr muni...nnti muni slah sgka plak. cewah! heheh...


dd : mmg garang woo abg jamal...

rosealley said...

wooo ezzan cam nak pegi je wooo xbestnye kalo ezzan g, nanti ummu sengsorang, dd xde percume ezzan, haha,

Ezzan Yusop said...

ros : hehehe. cam nak pergi kan? nak pergi bandung je...teehee!~

AiMiEiA said...

wahh...anniversary..
anniversary...~!!
*baca ngn nada lagu riang ria kanak2 ribena

zieda said...

hehehe..happy anniversary ezzan! kamu perlu smbg ok, nnti susah la klu kamu xde nk tnye cmne, sy ni xtaula dpt smbg ke x, huhu...experience xbyk lagi...coding bru buat MVC je..cmno ni?

k0m4nd3r said...

Heheh.. junior ku ini sudah setahun berada di sini. Congrats. Selamat Ulangtahun!

Ezzan Yusop said...

aimieia : hehehehe!! yeahhhhaaaaa (sambil buat mexican wave)


zida : sankyu sankyu...nnti kmu pn sambut anniversary kan, lagi 2 mggu je...hehe! ezan ni pn xtau sambung ke x....


fahmi : terima kaseh abg (inda!) fahmi....hehehe!

pestisid said...

hi ezzan,
eh berminat nak tau details pasal kak effa tu yg keje satyam. die ok lagi ke kat satyam?

Ezzan Yusop said...

pestisid : helloooo....kak effa tu skrg keje satyam lagi. kalo x salah, die kdg2 keje shif. aritu die keje shif malam. tp xpasti die buat ape kat sana.... :) harap saya menjawab soalan anda ye....

Next question pls!!!

hehhe...

pestisid said...

oh soalan seterusnya,
1. kak effa tu die stay bangunan satyam ke pegi building lain. adakah buat .net?
2. kak efa tu taknak tgglkan satyam ke sbb satyam dh start nak lelong org. kui2.
3. ezzan cari keje baru ke kalau cari ade kwn dr cmpany berhad die ckp ade keje ksg tapi kat subang gaji plak dlm 3k or lebih skit pastu kene buat java and siket2 buat BPEL pastu keje permanent pastu blablabla hahah padan muke takde nokhtah kui2 dan sori babai.

Ezzan Yusop said...

pestisid : woahhhh..rasa macam editor mjlah gitu, bahagian soal jawab bersama dgn siti sifir...muahahaha!

ok...ini jawapan kak siti ye...dengar baik-baik..eh eh, silap. baca baik-baik...

1) kak effa tu rasenye dlm building tu lagi...kat cyberjaya tu kn. die xbuat .net sbb die amik bhgn network kalo xslah...

2) oohhh, dah nak lelong ke satyam tu? seb bek i x apply sana gak noks. hehe!

3) ezzan...errr....cari gak sbb tggu kontrak renew. xrenew2 ni...tapi tapi...subang? jauhnye. hikhik! tapi tapi...gaji besar lak tu! buat BPEL? tu dd hebat tu. hehehe! (byk sgt nk jawab trus jadi miss gap!..muahaha)


ok...soalan gaduh dgn bf pn leh tnya kak siti hokay... :p