Followers

Wednesday, November 25, 2009

office charity trip

last weekend, me and a few of my colleagues (plus the bosses) went for a charity trip in Sik, Kedah. hate to admit it but that was actually my first time in the state. amboi tipah, bandung kau boleh travel tapi negara sendiri tak habis pun jejak. kuikui. anyway, rasa sayalah kan yang paling jauh pun saya pernah pergi kat utara tu sampai Lumut saja. itu pun because i did my diploma in UiTM Seri Iskandar, Perak. kalau tak, memang tak jejak lah kaki ke utara ni...hikhik.

ok, berbalik pada event tu. it was actually organized by Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM). Macam mana company saya boleh joined sekali? tak payahlah tahu sebab saya pun tak tahu. haha. anyway, kitorang bertolak dari Putrajaya dalam pukul 9 macam tu. kalau dah malam tu kan memang tak nampak apa-apa lah kot sepanjang perjalanan selain dari kereta yang lalu-lalang di situ. so, i did what i did best which is SLEEPING. hoish, nikmat betul bila naik innova duduk belakang seorang apa lagi gila kuasa lah i noks. hehehe. we arrived at Naza Hotel in Gurun dalam pukul 3 pagi.

the next day, after breakfast nasi lemak yang hambikkau pedas teramat kitorang pun startlah aktiviti bergotong-royong membersihkan masjid. actually, we were supposed to go to tadika pasti untuk gotong-royong and sesi mengecat tapi disebabkan keadaan cuaca yang tak mengizinkan jadi kami joined sajalah LLM people kat masjid tu, buat apa yang patut.




long story short, selepas makan tengahari dan usai solat zohor, majlis diakhiri dengan pemberian derma dan pengagihan barang-barang pada orang miskin dan anak yatim.


my lunch. oh my sungguh sedap!


majlis pemberian derma dan pengagihan barang-barang keperluan.



bergambar kenang-kenangan :)


after that, kami ikut our big boss pergi ke rumah satu keluarga yang agak kurang kemampuan yang mempunyai seorang anak yang sakit agak kronik. he is 18 years old, if i'm not mistaken. saya tak pasti apa penyakit dia cuma saya teramat kasihan sampai rasa nak nangis pun ada. tapi disini saya ingin menyatakan sesuatu. SAYA TAK SUKA BILA ORANG SNAP PHOTO BUDAK TU. cukuplah dengan keadaan dia yang sakit tu tidak perlu nak tontonkan kepada orang ramai. seriously, i feel like asking the others to stop taking pictures because i find it irritating. and i'm pretty sure that the boy would feel uncomfortable. dahlah dia tak boleh bercakap. try to put yourself in his shoes, do you like people taking your photo when you just lying around, helplessly? i don't, for sure. maaf kepada sesiapa yang terasa. that's honestly what i feel during that moment.

(nak ngelat malas nak cerita panjang-panjang ;p)
malam tu pula kami bermalam di Pulau Pinang. again, my first time. sungguh excited masa tu nak pergi jenjalan kat penang. hehehe. kami bermalam kat An-Nahdhoh Inn (betul ke eja ni?). malam tu kan kami pujuk en rr sangat-sangat supaya bawa kami jalan-jalan bandar penang even though he was having a headache. nak sangat lalu jambatan Pulau Pinang. haha. kejakunan terserlah. maaf lah ye cik rr. bukan tak kasihan tak cik cuma nanti saya kempunan. ahaks! =))

AHAD. kami bergerak pulang lepas breakfast dalam pukul 11 macam tu dari Penang. pukul 2 petang kami dah berada di sungai buloh. laju tak laju tak? en rr speed gila lawan dengan geng motor Harley Davidson. yeay! en rr menang. jelir lidah kat geng Harley. sampai office pukul 3 lebih...




tamatlah sudah cerita penglipur lara ni. ;p

(haha ending tak best. gelakkan diri sendiri. maaf ye pembaca, ini dinamakan sindrom tak tahu nak cerita apa tapi nak juga tulis. huhu! ;D )



2 comments:

dd dudu said...

yeyy akhirnyee ezan cite gak hihi

zieda said...

hihii...satu post semua cite di ceritakan! tahniah ezzan! nnti cite i plak, i link je kt u punye post ye! hahahaha

*salam aidiladha*