Followers

Wednesday, March 3, 2010

nak jadi kejam tapi tak jadi



selalu tau macam ni. pernah tak korang macam ni. mula dah berkobar-kobra tau oh ye kobra bukan salah eja memang nak tulis tu pun eh ok terpesong pula. hah pernah tak korang berkobar-kobra nak buat jahat, nak memberontak and nak tunjuk yang diri tu sangat lah tetap pendirian tapi last-last terkulai layu di tasik madu juga? faham tak apa yang opah cuba sampaikan ni? eh oh ok tak faham. takpe.

saya selalu cakap nak buat jahat seperti tidak mahu datang kerja kalau gaji tak masuk or buat apa nak melayan orang yang cakap besar or tak mahu datang waktu cuti untuk siapkan kerja walaupun garis kematian sudah dekat...tapi in the end masih lagi tunjuk muka kat pejabat. masih lagi melayan orang yang cakap besar tu. semuanya sebab tak sampai hati. aishhh. mula-mula masa cakap tu "arghh tak kesah takmo datang!", "buat apa nak layan orang sengal macam tu!" and of courselah tengah dirasuk rasa marah oleh syaitan kan jadi masa tu fikir lantaklah. masa tu motto hidup adalah rules are made to be broken and i have my own life to be concern with cewah habis ganas dah cik tipah ni. ceh! padahal halfway through roh baik take over the emotions terus jadi baik sebab sifat perikemanusiaan tertanam tebal dalam diri. wah kau berpuitis sungguh. tapi you get what i mean kan.

tapi saya bersyukur jugalah sebab niat nak jadi kejam selalu tak tercapai. sebabnya? bila kita tak sakitkan hati orang lain, hati kita pun tidak disakiti kan. eh, tapi macam tak betul je sebab ada je yang kita tak pernah kacau pun tapi tiba-tiba nak sakitkan hati. hmm ok kita tukar...sebab apa ek? ha...sebabnya instead of bertambah dosa kita dengan menjadi kejam, kalau kita melakukan kebaikan bertambahlah pahala kita kan.


lagipun, it doesn't hurt kan to sacrifice a little. life is all about give and take (ceh, tahu cakap je kadang-kadang diri sendiri pun takmo berkorban masa untuk siapkan kerja. wakakah!)



7 comments:

mun-e said...

hehe. bak kate adnan sempit, muka je ganas tp dlm hati ade tamannnn

gitu lah juga dgn ezzan :p

ehh muka ezzan ganas ke? haha :p

Ezzan Yusop said...

muni : hahahahha. x ganas ke muka ezzan ni? rasa dah habis garang dah. cewah!

pari-pari menyanyi said...

hihi,, i pon cam nk try jd cam tuh..

salu org bermulut lancang ngn i.. tapi ada skali i ingat nk lancang bali,.. tp x jd sbb x reti nk wat cam tuh..
hihhi

Ezzan Yusop said...

pari-pari : kan kan...kadang2 dah plan baek punya nak kejam cmni, kejam cmtu last2...aishhh, terus jadi angel gitu. hikhik!

~ ReD ~ said...

eeh..i like la word berkobar-kobra tuh! sebab.. tu tandanya memang betul2 bersungguh2 tu! kobra maksudnya BESAR kan??:D

Ezzan Yusop said...

linda : kobra tu kan ular. kobra kan ular yang berbisa. sooo kira cm nak berkobar nak jadi kejam dan menerkam semua mangsanya! kahkah gelak kejam. ;p

~ ReD ~ said...

pasal ular jgn sebut haaa.. aku geli ;p