Followers

Wednesday, September 2, 2009

alasan tak munasabah



i'm sure most of you have read the news in Kosmo! today regarding the Muslim guys who was caught eating in public in this fasting month. the reason they gave was 'terlupa baca niat puasa'...WTF?!

one word that came to my mind was that: SENGAL!
(hah, amik kau berkasar bulan puasa ni!)



sekalipun nak makan, pergi lah makan kat rumah ke apa. ni tak, kat gerai tepi jalan yang kau pergi makan kenapa...makan nasi lemak pula tu...lagi satu, niat itu tempatnya di hati. sesiapa saja yang terlintas di hatinya bahawa dia akan berpuasa pada bulan Ramadhan, maka itu sudah cukup baginya...


hmm...tak faham betullah...
faham tak tak faham?
faham tak faham tak?




8 comments:

mun-e said...

tu laa tak faham!!!

buat malu je. slain lelaki2 itu, ade sorg pompuan pon kena gak. tgh get ready nak makan asam laksaaa.

amboi kak kot ye pon peot makan la kat rumah... bengong!

Apple Cute said...

faham tak tak faham?
faham tak faham tak?

lame da tak dengar yang ini... hehehe

yang lelaki tue memang sengal

rr said...

sometimes I wonder, why would the authorities so eager to go after people eating in a so called public area and make such a big fuss of it..

Fasting in the Holy month of Ramadhan is the 'Third Commandment' or so to say.. and have have lower priority then the second and first.

Why don't go and catch the violators of the First and Second??

I'm very sure there are more guilty parties on the first two....

.rr

Ezzan Yusop said...

muni : betul tu...


ayu : rindu ek nk dgr faham tak faham tak...hikhik!


encik rr : itu dinamakan adab menghormati, cik. xkesah la nk puasa ke x, but you're eating in public masa bulan puasa which is rude and at the same time inappropriate. people talked. i don't blamed them for talking, not their faults though. why don't eat at home and save all the drama kan...hikhik!

rr said...

define public.

Middle of the road?

Walkway of shopping complex?

In a shop which is privately owned?

Pick one...

Ezzan Yusop said...

rr : public tu as in everyone can see whatever you're doing....cewah!

walkway of shopping complex, in a shop tu i consider as public sebab orang lalu lalang. kalo middle of the road tapi dalam kereta, tu xkesah lah nak makan ke nak buat ape ke...hikhik! sebenarnya, bukn lah kt nak tentukan die berdosa sbb tak puasa ke ape cume...hormat je. :)

mun-e said...

wah hangatnya. (dh la nama rr. tsk tsk) ;p

senang kate.. makan di tmpt awam time bulan posa adalah melanggar undang2 negara. harus di tangkap.

sekian :D

Ezzan Yusop said...

muni : hangat inda. sekadar perbincangan...hikhik!