Followers

Monday, May 10, 2010

book club



sedang kami menjamu selera having our lunch and all, tak ingat siapa tah memulakan topik pasal novel-novel melayu. dah macam ala-ala Oprah's Book Club tapi ni OAS Book Club. cewah. aida cerita pasal novel a, linda novel b, haida novel c, saya novel d, ros...hmm ros takde bunyi langsung. hahaha. teringat balik cerita-cerita novel yang menjadi pojaan hatiku masa zaman jepun dulu. wah, zaman jepun gitu. ye la, saya start baca novel-novel melayu masa sekolah menengah, form 4 ke form 5 dah tak ingat. kami bersembang pasal novel-novel yang pernah kami baca. ye, novel melayu memang agak cliche tapi entah kenapa tah saya boleh terima semua itu dalam buku (not in film). sebelum itu, saya bukanlah kaki baca novel melayu. tiada pun bacaan sedemikian di rumah. yang ada semua novel orang putih kat rumah yang kesemuanya milik mak saya. jadi bila dah mak yang punya, hampir kesemua novel english itu adalah agak kedewasaan. novel Princess, Carolina Moon semua dah saya khatam. tu yang saya agak jarang beli buku novel sendiri.

masa remaja dulu adalah beli cerita omputih Sweet Valley yang gila faymes waktu itu pasal adik beradik kembar Jessica & Elizabeth Wakefield. Sweet Valley High la, Sweet Valley U lah sampai dah tak lost count dah. huhu.


tapi itu dulu. sekejap je masa zaman sekolah rendah. bosan cerita remaja saya beralih genre pula ke buku seram-seram dan pembunuhan. violence kau masa kecil. kahkah. novel pilihan? dah tentu lah from R.L. Stine and Christopher Pike. tapi satu pun tiada dibeli, semua pinjam kawan.



then, masuk sekolah menengah hambik kau tak baca buku langsung. kahkah. takde pun beli bacaan ilmiah ni. baca magazine je dulu. teruk kan. hehe. pastu form 4 ada baca novel english. itupun satu je sepanjang tahun tu. kahkah. form 4 (kot!) start baca novel melayu. novel pertama? Kau Untukku dari Aisya Sofea. jatuh cinta tergolek dok dengan Ahmad Fuad. hahaha. masa tu lah rasa macam ok gak kan novel melayu ni. since then, rabak lah juga duit asyik nak beli je buku novel.



tapi kan tapi kan masa sekolah menengah ni kan novel yang paling terkesan dan tertouching di hati i yang romantik ini (cewah) adalah novel ini...

...

...

...


jeng jeng jeng


...

...

...




mak nangis kau baca novel ni..siusiusiu ~

ambil SPM tiada pun refer buku rujukan. baca buku ini semata-mata. habis feeling gila-gila, kira kalau Adlin bagi komen dalam AF - muzik dan penyanyi kena blend. rasa tu kena sampai pada yang mendengar. feeling perlu ada. samalah macam saya, cerita dengan pembaca kena blend. baru boleh dapat lampu hijau. ok, metafora (ke hiperbola?) yang tersasar jauh dari landasan.




** boleh kan habiskan entri macam ni aje. ;p



6 comments:

~ ReD ~ said...

tgok muka mamat kat depan cover buku tu pun muka kesian je..

nuhan said...

ezzan, konserto terakhir tu hanum khatam 3 kali kot..xjemu2..kikiki~

zackque said...

konserto terakhir mmg best... baca masa form 5... 6 kali ulang smpai jwb exams tutup mata jer... ahaks... hampir serupa dgn kisah p.ramlee dlm "ibu mertuaku"... ala kassim... suke3... 3 lampu ijau utk ezzan...

noname said...

mmg the best! tp dh hlg buku konserto tu ;P

Ezzan Yusop said...

linda : mamat tu dah mati dah dek non. nama dia stephen gately. kuikui.

hanum : kan kan kan. sungguh menyentuh perasaan.

zahari : yes! 3 lampu hijau. saya generasi hebat. kahkah! ;p

kheri : lorh, ni mesti bg kat junior ni..(ceh, padahal ezan sama je xtau ke mana tah buku itu)

~ ReD ~ said...

aku pun. ntah mana buku tu ntah. tiba2 pas sesi diskasyen aritu, aku teringin nak baca balik. sja gatal nak menangis baca novel. mueheheh;p